صادرات مصالح ساختمانی به افغانستان
بخشی از سرزمین ایران باستان، امروزه به نام کشور افغانستان شناخته می شود. افغانستان کشوری در جنوب آسیاست که با کشورهای ایران، ازبکستان، چین، پاکستان و تاجیکستان دارای مرز خشکی است. پایتخت افغانستان شهر کابل است که بعنوان مرکز اداری و سیاسی کشور شناخته می شود.
بیش از چهار دهه جنگ و تحریم های متعدد، این کشور را در زمره ناامن ترین مناطق جهان قرار داده است. مشکلات و مسائل داخلی ناشی از کودتا و جنگ های پی در پی، سبب شده است تا بیش از 2 میلیون از افراد بومی آواره شده و غیرنظامیان بسیاری نیز کشته شوند.
بی ثباتی های سیاسی، مسائل حکومتی و اقلیم خشک افغانستان، از جمله موانع توسعه این کشور فقیر به شمار می روند. طبق آمارهای رسمی؛ میزان سرانه تولید ناخالص افغانستان در سال 2018، تنها 2225 میلیون دلار بود که این میزان، کمترین رقم سرانه داخلی در جهان محسوب می شود.
کشور افغانستان توسط مسیرهای جاده ای و زمینی احاطه شده و دسترسی آن به آب های آزاد ممکن نیست. همین مسئله تاثیر منفی بر رشد اقتصادی و روابط تجاری افغانستان با سایر کشورها داشته است. دارا بودن وجوهات مشترک قوم افغان با ایرانی ها و همچنین اشتراکات سیاسی و فرهنگی، از جمله مواد مهمی در بحث تجارت ایران با این کشور هستند. در ادامه این مطلب؛ با اشاره به اوضاع اقتصادی افغانستان در طی سال های اخیر، روابط تجاری دو کشور و مشکلات آن را بررسی خواهیم کرد.
اقتصاد افغانستان
همانطور که در ابتدا نیز ذکر شد؛ اقتصاد افغانستان همواره متاثر از بی ثباتی ها و جنگ های داخلی این کشور بوده است. پس از سقوط طالبان و در پی ایجاد حکومت جدید در افغانستان، این کشور توانست با عضویت در سازمان های بین المللی و آغاز روابط با سایر کشورها، کمک های بلاعوض دریافت کند.
علارغم وجود ذخایر معدنی بسیار در این کشور، اما همچنان از عدم توسعه اقتصاد و صنعت رنج می برد. اقتصاد شکننده و نظام حکومتی نفوذپذیر افغانستان، مشکلات متعددی را برای مردم این کشور ایجاد کرده است، به طوری که در حال حاضر کمبود کالاهای اساسی و مصرفی روزمره، از مهم ترین معضلات مردم محسوب می شود.
به دلیل عدم توسعه صنعت، بخش اصلی اقتصاد افغانستان متکی به کشاورزی است. اما این بخش از نیز به دلیل کمبود و ضعف های زیرساختی، بسیار محدود و شکننده است. بیش از 40 درصد مردم افغان در بخش تولید محصولات کشاورزی مشغول به کار هستند.
کشت محصولاتی از جمله؛ انگور، خربزه، انار، زعفران و همچنین کشت و فروش تریاک بخش عمده ای از اقتصاد افغانستان را شامل می شوند. هم اکنون؛ کشور افغانستان با رشد قابل توجه نسبت به سال های گذشته، از جمله بزرگترین تولید کننده های تریاک مرغوب در جهان است. در طی ده سال اخیر؛ با افزایش میزان تولید گندم، بخش زراعت نیز سهم زیادی از تولید ناخالص داخلی را در برگرفته است.
افغانستان به لحاظ دارا بودن معادن و ذخایر طبیعی بسیار شناخته شده است. اما به دلایلی اعم از نبود تجهیزات استخراج و تنش های داخلی، بسیاری از این معادن به حالت دست نخورده و راکد رها شده اند.
در حال حاضر؛ میزان واردات کالاهای اساسی به این کشور حدود 7 میلیارد دلار است، که این رقم در مقایسه با میزان صادرات از افغانستان به سایر کشورها بسیار بیشتر است. طبق آمار رسمی سال 2018 میلادی؛ ایران بالاترین میزان صادرات کالا به افغانستان را در بین رقبا داشته که این نشان از کیفیت مطلوب کالاهای ایرانی و روابط نزدیک دو کشور است.
مبادلات تجاری ایران و افغانستان
مشکلات و کمبودهای ساختاری نظام افغانستان باعث شده، تا حجم زیادی از کالاهای موردنیاز بازار از طریق واردات کالا تامین گردد. وجود مرز مشترک زمینی و افزایش سرعت مبادلات کالاها، بستر مناسبی را برای صادرات محصولات ایرانی فراهم کرده است.
طبق آمار؛ حدود نیمی از کالاهای وارداتی به کشور افغانستان را محصولات ایرانی تشکیل می دهند و این در حالی است که تحریم ها و تنش های منطقه ای تا حد بسیاری، بر روی مبادلات تجاری ایران تاثیرگذار بوده است. کیفیت بالای کالاهای ایران و عدم داشتن مشکل در تبادلات مالی، در افزایش تراز تجاری دو کشور بسیار تاثیرگذار بوده است. طبق آمارهای رسمی گمرک، در سال 95 ارزش مبادلات تجاری دو کشور از مرز 5/2 میلیارد دلار نیز عبور کرد.
از دیگر دلایل افزایش صادرات ایران به افغانستان، مشکلات سیاسی و درگیری های مرزی بین کشورهای افغانستان و پاکستان می باشد که راه های مبادلاتی این دو کشور را نا امن کرده است. اگر چه بخش عمده ای از ظرفیت های تجاری ایران و افغانستان در زمینه راه اندازی خطوط تولید صنایع و طرح های مشترک اقتصادی، دست نخورده باقی مانده است اما ایران توانسته بخش عمده بازار اصلی این کشور را با عرضه کالاهای ایرانی مرغوب تحت نظر بگیرد.
هم اکنون؛ مهم ترین اقلام صادراتی ایران به افغانستان محصولاتی از جمله؛ صادرات مواد غذایی، مواد شوینده، تجهیزات پزشکی، لوازم خانگی، محصولات پلاستیکی، مبلمان، موکت و کف پوش و سرامیک صادراتی، مصالح ساختمانی به ویژه سیمان صادراتی، محصولات آرایشی و بهداشتی، پوشاک، اقلام دارویی، میلگرد صادراتی، تیرآهن وغیره هستند.
همکاری های دو کشور به منظور توسعه بندر چابهار جهت ترانزیت کالا و اتصال به بازارهای بین المللی، زمینه مناسبی را برای گسترش روابط تجاری فراهم خواهد کرد.
در کشور ما با وجود مدرنتر شدن شیوه ساختوساز شاهد تقاضا برای مصالح و شیوههای ساختوساز سنتی و بهینه نشده نیز هستیم، اما صادرات و واردات بسیاری از مصالح غیراستاندارد در حوزه بینالمللی از صرفه اقتصادی برخوردار نیست و پس از مدتی تجارت شمارا با مشکل مواجه خواهد کرد.
ارسال حجم زیادی. از مواد ساختمانی به کشورهای خارجی کار سادهای نیست. اما پس از یک تلاش اولیه در جهت جلب اعتماد، خواهید توانست به سادگی سفارشهای. بعدی خود را دریافت کنید و از این بابت مسیر تجارت، بینالمللی شما تا حد زیادی، هموار خواهد شد.
در حال حاضر وضعیت اقتصادی بازارهای جهانی به نفع تولیدکنندگان مصالح ساختمانی در ایران عمل کرده است و شما میتوانید با رعایت استانداردها، سهم بالایی از بازارهای هدف را مصادره کنید. بسیاری از مصالح ساختمانی منجمله کاشی به حدی در بازارهای داخلی وفور دارند که عملاً به حالت اشباع رسیدهاند و شاهد رقابت تنگاتنگ در میان تولیدکنندگان داخلی هستیم.
مصالح ساختمانی را میتوان به انواع خام، مصنوعی،طبیعی، ترکیبی و…تقسیم کرد و بر سه اصل جنس،نحوه تولید و کاربرد می باشند.
صادرات مصالح ساختمانی به افغانستان:
صادرات مصالح ساختمانی تا به امروز ضعیف عمل کرده و دستیابی به بازارهای جهانی نیازمند راهکار و برنامهریزی است. بخش مسکن یکی از موتورهای اصلی برای به حرکت درآوردن اقتصاد کشور محسوب می شود و در این بین تولید مصالح ساختمانی مرغوب نقش اساسی در پویایی صنعت ساختمان سازی دارد.
در سال ۲۰۱۸، اصلی ترین کشوری که افغانستان از آن واردات داشت ایران بود. این بدان معناست که ایران می تواند در بحث صادرات خود به افغانستان نگاه ویژه تری داشته باشد.
صادرات کاشی و سرامیک:
صادرات صنعت کاشی و سرامیک در سال گذشته معادل ۱۸۲میلیون و ۳۷۰ هزار و ۷۷۹ مترمربع بوده که افزایش ۰/۰۲درصدی را نسبت به سال۱۳۹۹نشان می دهد.
تولیدات کاشی و سرامیک کشور در سال های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ به ترتیب ۴۴۹و ۴۵۸ میلیون متر مربع بوده که به طور متوسط با افزایش ۵۵ میلیون متر مربع تولید نسبت به سال ۱۳۹۸، روند رو به رشدی را پشت سرگذاشته است.
مصرف داخلی کاشی و سرامیک کشور از مصرف ۳۹۵میلیون مترمربع در سال ۱۳۹۰ به ۲۲۵ میلیون متربع در سال ۱۴۰۰رسیده که حاکی از کاهش ۴۳ درصدی مصرف کاشی و سرامیک در ده سال گذشته است .
نتایج بررسی آمارهای صادرات کاشی و سرامیک کشور حاکی از افزایش ۱۸۰ درصدی صادرات این صنعت در ده سال گذشته است .
صادرات صنعت کاشی وسرامیک کشور از ۶۵ میلیون متر مربع درسال ۱۳۹۰ به ۱۸۲ میلیون مترمربع درسال ۱۴۰۰ رسیده است .
صادرات سیمان:
با افزایش طرحهای عمرانی در دولت دهم، ظرفیت تولید سیمان نیز بهعنوان یکی از نهادههای تولید اصلی صنایع عمرانی در کشور افزایش یافت. این افزایش ظرفیت در صنعت سیمان به توسعه صادرات کشور و ورود سیمان تولید ایران به کشورهای دیگر منجر شد.
لازم به ذکر است با توجه به قیمت سوخت و پایینبودن قیمت سیمان نسبت به وزن آن، حمل سیمان در فواصل دورتر و بیش از شعاع ۳۰۰کیلومتری از محل عرضه سیمان، صرفه اقتصادی ندارد. بنابراین شرکتهای سیمانی فعال در شهرهای مرزی کشور سهم بیشتری از صادرات کشور را به خود اختصاص دادهاند.
با بررسی روند صادرات سیمان در سالهای اخیر، مشاهده میشود با کاهش طرحهای عمرانی در دولتهای یازدهم و دوازدهم و کاهش تقاضا در سطح کشور، کاهش تولید و کاهش مازاد عرضه به کاهش صادرات سیمان طی هشت سال اخیر منجر شده است؛ به طوری که آمار صادرات ۱۱ماه نخست سال ۱۴۰۰ در مقایسه با آمار صادرات سال ۱۳۹۲، ۲۲درصد کاهش یافته است.
قزاقستان، روسیه، ترکمنستان، افغانستان، پاکستان، سومالی، عمان، قطر، کویت و عراق از مهمترین مقاصد صادراتی سیمان در ۱۱ماه نخست سال ۱۴۰۰ بودهاند که در این بین افغانستان (۲۰درصد) بیشترین سهم صادرات سیمان ایران را به خود اختصاص داده است.
عدمنیاز به تکنولوژی خاص و سهولت تبدیل کلینکر و گچ به سیمان و نگهداری آسان و طولانیمدت کلینکر تا دو سال، صادرات کلینکر را نیز با سیمان همراه کرده است، تا حدی که طی سهسال اخیر میزان کلینکر صادرشده از میزان سیمان صادرشده پیشی گرفته است. بهرهبرداری از کارخانه آسیاب سیمان ارضالعماره با ظرفیتی بالغ بر ۸۰۰هزار تن (در سال) در شهر میسان عراق توسط هلدینگ سیمان فارس و خوزستان (سفارس) علت اصلی افزایش صادرات کلینکر طی سهسال گذشته است.
مهمترین مقاصد صادراتی کلینکر در ۱۱ماه نخست سال ۱۴۰۰ عبارتند از: عراق، کویت، بنگلادش، هند، امارات و عمان که در این بین ۴۳درصد کلینکر صادرشده به عراق راه یافته است. در ترکیب صادرات ۱۱ماه نخست سال ۱۴۰۰، حدود ۷۲درصد کلینکر، ۲۱درصد سیمان خاکستری و ۷درصد انواع دیگر سیمان از جمله سیمان سفید، پزولانی و… از مرزهای زمینی، دریایی و هوایی کشور خارج شده که بالغ بر ۲۷۰میلیون دلار ورود ارز به کشور را به همراه داشته است.
در واپسین روزهای سال ۱۴۰۰ کلینکر با قیمتی بین ۲۳ تا ۲۶دلار و سیمان بین ۱۹ تا ۴۰دلار در مرزهای مختلف ایران معامله شد. حائز اهمیت است که کلینکر بهجز مصرف در کارخانههای تولید سیمان، کاربرد دیگری ندارد و بهصورت عمومی عرضه نمیشود.
صادرات بیش از ۱٫۳ میلیارد دلاری سنگ، گچ، شن و ماسه کشورمان در پنج ماه اول سالجاری اقدام به صادراتب یش از دومیلیون و۴۶۵ هزارو ۹۸۱ تن برابر با یکمیلیاردو۳۰۷ میلیون و۷۰۶ هزارو ۲۴۶ دلار انواع سنگ، گچ، شن و ماسه به کشورهای جهان کرده است.
صادرات بلوک شیشه ای:
بلوک شیشهای یا گلاس بلاک (Glass Block) به قطعاتی گفته میشود که از جنس شیشه ساخته میشوند این قطعات جداي از جنبه هاي تزئینی، كاربردهاي بسياري دارند. برای اتصال آنها معمولا از ملات يا چسب به همراه اسپيسر يا جدا كننده استفاده میشود.
بلوکهای شیشهای از دهه ۱۹۰۰ ساخته شدند و بیشتر برای تامین نور طبیعی ساختمان توسط دیوارها کاربرد دارند.
امروزه در معماري روز جهان، بلوك شيشه هاي نقش ويژه اي را ايفا مي نمايد و مهندسان و طراحان و آرشيتكتهاي معتبر بين المللي از اين محصول در راستاي ايجاد فضاهاي دكوراتيو استفاده مي نمايند.
انواع بلوکهای شیشهای عبارتند از :
- بلوکهای شیشهای مات
- بلوکهای شیشهای طرحدار
- بلوکهای شیشهای شفاف
- بلوکهای شیشهای رنگی
صادرات گچ:
ایران کشوری است که معادن و ذخایر سنگ گچ فراوانی دارد.به همین دلیل زمینه ی مناسبی برای صادرات گچ و سنگ گچ دارد.
گچ در کشور ایران به کشورهایی چون عراق، چین، افغانستان، روسیه، ارمنستان، ترکمنستان، گرجستان، هند، کویت، قطر، اردن، عمان و … صادر می شود .
گچ انواع مختلفی دارد و در فرآیند تولید انواع مختلفی از آن فراوری و تولید می شود. در صادرات گچ به کشورهای دیگر باید به استاندارد مصرف آن کشور توجه داشت و شیوه مصرف گچ در صنایع مختلف کشور مقصد را درنظر گرفت.
موارد استفاده گچ در صنایع مختلف :
سنگ گچ بعد از آسیاب کردن و حرارت دادن به پودر گچ در شکل های مختلف فرآوری می شود.
گچ استفاده های مختلفی دارد و بخش مهمی از فرآیند تولید در صنایع مختلف چون ساختمانسازی، سيمان سازی، صنايع چينی و سراميک، صنعت شيشهسازی، صنعت ريختهگری، كشاورزی، پزشکی ، كاغذسازی، پتروشيمی و … است.
ویژگیهای گچ صادراتی شرکت پارس اور برای صادرات :
• رنگ سفید
• خلوص بالا
• کیفیت بالا در سطح بینالمللی
• بسته بندی مناسب در وزن مختلف
• زمان گیرش در ابتدا و انتهای کار با گچ
• شکلپذیری و کارپذیری آسان
• مقاومت بالای گچ پس از سختی
• دانه بندی ریز و میکرونیزه
• استفاده از گچ در برندهای مختلف از بهترین معادن تمام کشور
صادرات آهن:
ارزان بودن محصولات آهن آلات ایران موجب شده تقاضا برای این محصولات با سرعت بسیاری رشد نماید، و در همین راستا صادرات آهن ایران افزایش یابد. صنعت فولاد در ایران علاوه بر این که نیازهای داخلی را تامین میکند، توانایی صادرات آهن به خارج از کشور را نیز دارد. ایران یکی از کشورهای مهم تولید کننده و صادرکننده آهن در خاورمیانه است.
صادرات پودر میکرونیزه کربنات کلسیم :
صادرات پودر میکرونیزه کربنات کلسیم از ایران به سایر کشور های دیگر در حال افزایش و رونق می باشد،
امروزه از انواع پودر معدنی کربنات کلسیم استفاده های زیادی در صنایع مختلف می شود، به همین دلیل خطوط متعدد برای تولید این پودر در مجموعه صنعتی آروشا تاسیس شده است.شما می توانید از طریق سایت مکیال تجارت و ارتباط با مشاوران فروش ما ، نسبت به ثبت سفارش و خرید بهترین پودر کربنات کلسیم میکرونیزه اقدام فرمائید.
صادرات پرلیت:
ذخایر عظیم معدنی پرلیت در کشور, ایران را واردات این کانی پر مصرف بی نیاز ساخته است. پرلیت از جمله سنگ هایی است که هم می توان آن را به صورت خام و هم به شکل فراوری شده استفاده نمود.
گروه صنعتی مکیال آمادگی تولید پرلیت در ایران جهت استفاده در بخش های مختلف صنعتی در داخل کشور و همچنین تامین نیاز بازرگانان و صادر کنندگان گرامی برای صادرات به دیگر نقاط جهان را دارد.
صادرات کلینکر:
کلینکر ماده ای است که در تولید سیمان به کار می رود. دانه های حرارت دیده ای که قطر آن از حدود ۳ تا ۲۵ میلی متر است. از کلینکر در ترکیب سیمان استفاده می شود.
دقت کنید که سیمان و کلینکر دو ماده مشابه یکدیگر نیستند، بلکه از کلینکر در تولید سیمان استفاده می گردد.
این ماده در مدت زمانی که سیمان تولید می شود در کوره به واسطه دمای بسیار بالا ایجاد می گردد. کلینکر سفید، کم قلیایی، حرارت پایین، مقاوم در برابر سولفات و ترنسیت سولفوآلومینات کلسیم بلیت از انواع کلینکر بوده که در بازار سیمان ایران موجود هستند.
ویژگی های کلینکر صادراتی
برای تولید سیمان مواد زیادی با یکدیگر ترکیب می شوند. انواع مواد افزودنی و نوع فرایند تولید برای ایجاد ویژگی های خاص در تولید سیمان، بسیار مهم است. به طور مثال ترکیب گچ به کلینکر باعث افزایش مقاومت فشاری می شود.
به همین جهت برای تولید سیمان مرغوب می بایست کیفیت تک تک مواد افزودنی آن بالا باشد. کلینکر نیز که یکی از مواد تشکیل دهنده پودر سیمان است؛ باید دارای فرایند تولید استاندارد باشد تا با کیفیت مطلوب تولید گردد. نهایتا برای مصرف داخلی سیمان یا صادرات مورد استفاده قرار گیرد.
صادرات کلینکر به افغانستان
افغانستان کشوری هم مرز با ایران است که روابط بسیاری با یکدیگر داشته و علاوه بر روابط اقتصادی دارای وجه اشتراک بسیاری هم هستند. انواع میوه ها و سبزیجات و همچنین انواع مصالح ساختمانی مانند کلینکر و به خصوص سیمان از مهم ترین اقلام صادراتی ایران به افغانستان می باشد.
درگیری ها و جنگ های اخیر در افغانستان خرابی ها و ویرانی های بسیاری را به بار آورده که نیاز به نوسازی، بازسازی و تعمیر ساختمان ها دارد. از این رو صادرات کلینکر و سیمان به افغانستان از جایگاه بسیار مهمی در برنامه صادراتی ایران برخوردار است.
فرصت صادرات مصالح ساختمانی و سرمایه گذاری صنعت ساختمان
صادرات مصالح ساختمانی تنها یک تجارت دو سر و با محوریت تولیدکننده نیست بلکه شما در این مسیر با صنوف دیگر نیز همکاری خواهید داشت.
جهت حملونقل و انبارداری این مواد ساختمانی شما متقبل مسئولیتهای سنگین نخواهید شد و تیم های متخصص در این موارد امروز، پابهپای شما خواهند آمد. تیم بارزگانی مکیال تجارت در این مسیر همراه شماست.
حملونقل و انبارداری در زمینه صادرات مصالح ساختمانی با توجهبه حساسیت و حجم بالای آنها از اهمیت بالایی برخوردار است و ازجمله پارامترهای تأثیرگذار بر موفقیت شما در جلب رضایت مشتری و درخشیدن در عرصه بینالمللی خواهد بود.